Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν πολύ ιδιαίτερες ανάγκες σε χρώματα. Από τη μια είναι οι καιρικές συνθήκες αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση που επηρεάζουν σημαντικά τόσο τους εξωτερικούς όσο –συχνά- και τους εσωτερικούς χώρους. Από την άλλη, οι χρωματικοί συνδυασμοί πρέπει να ακολουθούν το αρχιτεκτονικό στυλ και να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαίτερες γραμμές του κτιρίου.
Επιπλέον, υπάρχουν συχνά και ανάγκες βαψίματος ειδικών επιφανειών, όπως για παράδειγμα οι πισίνες ή τα γήπεδα.
Είναι λοιπόν σημαντικό τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν στενά τόσο με τον αρχιτέκτονα του έργου όσο και με εξειδικευμένους συνεργάτες χρωμάτων προκειμένου να επιλέξουν τα κατάλληλα υλικά για το συγκεκριμένο κτίριο και η εφαρμογή τους να γίνει με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο.
Στις εξωτερικές επιφάνειες, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την αντοχή του κτιρίου και η πιθανή ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και οι θερμομονωτικές ανάγκες του κτιρίου. Για παράδειγμα, άλλο τύπο χρώματος χρειάζεται ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα ή σε μεγάλο υψόμετρο και άλλο ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Οι εσωτερικοί χώροι από την άλλη, διακρίνονται σε κοινόχρηστους και στα δωμάτια. Στους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή χρωματικής παλέτας ανάλογα με την ύπαρξη ή την έλλειψη φυσικού φωτισμού.
Στα δωμάτια, εκτός από τα κριτήρια διακόσμησης, το χρώμα από μόνο του έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αλυσίδα ξενοδοχείων Travelodge αποκάλυψε πως κάποιες αποχρώσεις μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τις συνήθειες του ύπνου. Συγκεκριμένα οι χρωματικές παλέτες του μπλε, του κίτρινου και του πράσινου είναι κατά σειρά προτεραιότητας τα χρώματα που βοηθούν σε έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο.
Τέλος οι αρχές της αειφορίας επιβάλλουν τη χρήση ειδικών επιστρώσεων προκειμένου να επιτευχθεί στεγάνωση και θερμομόνωση του κτιρίου ενώ καλό θα είναι να επιλέγονται οικολογικά χρώματα και βερνίκια.